Kronikk: Akkurat som meg

"En enkel ting som håndvask minner meg så sterkt på livets grunnvilkår: sårbarhet, dødelighet, feilbarhet og vår avhengighet av andre", skriver Oddbjørg Erla Jonsdottir i denne kronikken. 

2020-03-16
Oddbjørg Erla Jonsdottir

«Den enkelte har aldrig med et annet menneske å gøre uten at han holder noet af dets liv i sin hånd. Det kan være meget lidt, en forbigående stemning, en oplagthed, man får til at visne, eller som man vækker, en lede man uddyber eller hæver. Men det kan også være forfærdende meget, så det simpelthen står til den enkelte, om den andens liv lykkes eller ej.»      
- K.E. Løgstrup

I disse tider holder vi, bokstavelig talt, hverandres liv i våre hender.  Håndhilsning og klemmer som før var hverdagskost blir nå frarådet og viktigheten av håndvask har nå blitt trenden isteden for. En enkel ting som håndvask minner meg så sterkt på livets grunnvilkår: sårbarhet, dødelighet, feilbarhet og vår avhengighet av andre. Det er nesten ikke til å tro. Usikkerhet og redsel kan fort melde seg og spenninger i kroppen øke av den grunn. Men slik er det akkurat nå for mange av oss.  Det er kaos. Det er usikkerhet. Det er redsel. Det er sinne, utålmodighet og irritasjon. Planer må forandres og nye må nå lages. Det er så mangt som dukker opp i mitt indre ved en slik påkjenning. Dette på toppen av alt annet som jeg må holde styr på i ellers nokså hektiske hverdag. Jeg lurer på hvordan jeg kan bruke min mindfulnesspraksis akkurat nå?   Til å bevare roen og unngå tunnelsynet som kommer når jeg blir stresset? Jo, nå kan jeg bruke det jeg har lært om selvmedfølelse. Til å stoppe opp. Til å identifisere tankemylderet og ikke minst katastrofetankene som fort kommer i slike tider som vi har nå. Som bare tanker og følelser, som kommer, og går. Ta et skritt tilbake og se meg rundt i mitt indre. Kanskje det kan hjelpe med å si til meg selv: 

«Dette er et øyeblikk av lidelse, lidelse er en del av livet...»
«Måtte jeg være vennlig mot meg selv og vise meg selv den medfølelsen jeg trenger...»

Se om det går an å gi meg selv vennlig kjærlighet når det røyner på. Ha som intensjon å huske dette neste gang jeg legger merke til ubehaget eller uroen. 

Grunnlaget for medfølelsen, også selvmedfølelsen, er fellesmenneskelighet. Vi er alle i samme båt og dermed bundet sammen av usynlige tråder. Tråder som veves sammen til et kunstverk som menneskeheten er. Det blir veldig tydelig for meg i disse tider. Vi er bare mennesker, som fødes inn i en verden, hvor våre liv knyttes sammen på en uforutsigbar og kanskje en litt merkelig måte. Da mener jeg alle våre liv som bebor denne kloden. Det er 7,8 milliarder av oss. Ja, jeg sier oss, alle oss som bor på denne kloden, alle våre liv er sammenkoblet. Litt rart å tenke på et så stort antall mennesker når det mennesket som står meg nærmest er det jeg ser i speilet hver dag når jeg vasker hendene (noe jeg gjør ganske ofte i disse tider), eller pusser tennene. Tør jeg se det mennesket i øyene og ønske det vel? Når gjorde du det sist? Det er aldri for sent å begynne. 

«Måtte jeg være lykkelig.
Måtte jeg være fredfull.
Måtte jeg ha god helse.
Måtte jeg leve med letthet.»

Disse setningene kan jeg si til meg selv hver gang jeg kjenner at livet blir vanskelig. Selv om jeg akkurat nå ikke kan håndhilse på eller klemme alle de menneskene jeg møter i hverdagen, så kan jeg isteden for sende disse ønskene og tankene til de, uten at de vet det. Jeg kan si disse inni meg samtidig som jeg retter intensjonen om velvilje til de jeg møter; ved kjøkkenbordet, på gata, eller på jobben. Jeg kan til og med sende intensjonen om velvilje over havet til de menneskene som bor på andre siden av kloden, eller til og med alle de 7,8 milliardene av oss samtidig. Er ikke det litt «kult»? Å kunne sende et ønske om lykke, god helse, fred og liv i letthet til 7,8 milliarder samtidig! 

Den kjente spirituelle lærer Ram Dass utviklet en meditasjon som han kalte: «Just like me» eller «Akkurat som meg». Jeg har blidt veldig glad i denne meditasjonen fordi den legger vekt på vår fellesmenneskelighet. Det går an å se for seg en venn, kollega, et nøytralt menneske som naboen eller en du har møtt for første gang og kanskje også til en du ikke liker så godt. Ja, de vi ikke liker så godt er også mennesker. Men tenk om det går an å forestille seg et menneske, en av oss, på andre side av kloden. Jeg kan forestille meg, og det kan du også, at jeg vender mot dette mennesket og sier så til meg selv:

«Dette mennesket har en kropp og et sinn, akkurat som meg.
Dette mennesket har tanker og følelser, akkurat som meg.
Dette mennesket har opplevd fysiske og emosjonelle smerter og lidelser i sitt liv, akkurat som meg.
Dette mennesket har på et tidspunkt vært trist, skuffet, sint og såret, akkurat som meg. 
Dette mennesket har følt seg uverdig eller utilstrekkelig, akkurat som meg.
Dette mennesket bekymrer seg og er noen ganger redd, akkurat som meg.
Dette mennesket har lengtet etter vennskap, akkurat som meg.
Dette mennesket lærer om livet, akkurat som meg.
Dette mennesket ønsker å være omtenksom og snill mot andre, akkurat som meg.
Dette mennesket ønsker å være fornøyd med det livet har gitt, akkurat som meg.
Dette mennesket ønsker å være fri for smerte og lidelse, akkurat som meg.
Dette mennesket ønsker å være trygt, akkurat som meg.
Dette mennesket ønsker å være lykkelig, akkurat som meg.
Dette mennesket ønsker å bli elsket, akkurat som meg.»


Så:

Jeg ønsker at dette mennesket skal ha styrke, ressurser og sosial støtte til å lett kunne navigere rundt livets vanskeligheter.
Jeg ønsker at dette mennesket skal være fri for smerte og lidelse.
Jeg ønsker at dette mennesket skal være fredfullt og lykkelig.
Jeg ønsker at dette mennesket blir elsket.
Fordi dette mennesket er et medmenneske, 
akkurat som meg....

Aktiviteter

Ingen aktiviteter tilgjengelig for øyeblikket