Julehilsen fra Tor Magne Handeland

Tor Magne Handeland (Leder av Mindfulness Norge) har skrevet en refleksjon rundt en av vår tids mangelsykdommer - dybdemangel i denne julehilsenen. Han avslører også noen spennende planer for foreningen i 2021. 

2020-12-29
Tor Magne Handeland

Kjære medlemmer,

 

Lange, mørke høst- og vintermåneder gjør noe med oss. Det merkes på både kropp og sinn. Det gjelder ikke bare oss, men også planter og dyr. Noen av de mest lysavhengige potteplantene mine sliter merkbart på denne tiden av året, og jeg ber dem pent om å holde ut. Noen av oss lider av mangel på D-vitaminer. Solen er vår kilde til D-vitaminer nummer én. Det vi putter i oss av fet fisk, omega-3-piller og melk tilsatt D-vitaminer, er bare en dråpe i havet sammenlignet med den mengden D-vitaminer vi får fra sollyset. Nå er det heldigvis ikke lenger så vanlig å lide av mangelsykdommer i vår del av verden. Kroppen vår får stort sett de næringsstoffene den trenger. Det finnes likevel en mangelsykdom som alltid har fulgt mennesket, og som kanskje flere lider av enn noen gang tidligere. Vi kan kalle det for «dybdemangel». I vår travle og hektiske hverdag klarer vi stort sett å holde den utenfor vår bevissthet. Av og til bryter den likevel gjennom våre forsvarsverker og slår inn på radaren som en gryende erkjennelse av at vi kun lever i randsonen eller på overflaten av våre liv. Samtidig, jo raskere livet går, jo flere impulser og jo mer informasjon vi må håndtere, jo mer presses livet til overflaten. Det blir vanskeligere og vanskeligere å komme i kontakt med seg selv og med andre. Det blir vanskeligere og vanskeligere å komme i kontakt med det som virkelig betyr noe. Noen ganger må det en ulykke til, en alvorlig sykdom, en krise, noe som gjør at livet ikke lenger er håndterbart, noe som ryster oss og får oss til å våkne. Andre ganger er det en uventet eller ufortjent dyp og overveldende glede som åpner øynene våre. 

 

Små glimt og øyeblikk går oss ofte hus forbi, men noen ganger stopper vi kanskje opp ved dem, som når vi kjenner at vi bare må stanse bilen og gå ut og betrakte en vakker solnedgang. Eller når vi observerer et lite barn som leker og som får lov til bare å være et barn. Eller når vi ligger i armene til den vi elsker. Eller når vi lar hendene våre berøres av jord og planter mens vi holder på med hagearbeid. Eksemplene er utallige. Øyeblikk hvor dyp veller opp i oss og innover oss, og vi føres dypere og videre inn i livet, ikke ut av det. Øyeblikk hvor vi spør oss selv: Hvorfor er ikke livet alltid slik? Hvorfor lar jeg så ofte slike øyeblikk drukne i hverdagens trivialiteter? Hvorfor gir jeg så stor plass til uviktige ting i livet mitt? Det er her øvelse og praksis kommer inn. Misnøyen over dybdemangel bærer en gave med seg. Dybdemangel er drivkraften i alt kontemplativt liv og nærværspraksis. Vi etablerer en praksis og øver for at vårt vane- og rutinepregede liv, hvor vi tar det meste for gitt som selvfølgeligheter, må vike for mer dybde, mer skjønnhet, mer sannhet og ekthet, mer lys, mer innsikt og visdom, mer glede og takknemlighet, mer nærvær og medfølelse. Litt etter litt kan vi kanskje merke at vi stabiliseres på en annen frekvens over tid, som mer åpne og mottakelige mennesker. Andre ganger er det som om alt er glemt og vi blir rykket tilbake til start. Slik er det. Vi forblir nybegynnere.

 

Høytider er etablert som en hjelp til å roe ned, sakne på farten. Hjelpe oss til å reorientere oss og innstille kompasset vårt på nytt. Dette året, hvor Covid-19 har snudd opp ned på våre liv, har kanskje hjulpet oss på samme måte. Det har kanskje frigjort oss fra noe av trangen til å konsumere og kontrollere dette livet, og i stedet hjulpet oss til å utvikle en smak og en større teft for det som er viktigst. Foreningens virksomhet har også blitt påvirket. Vi måtte blant annet avlyse våre to retretter, og vår planlagte konferanse ble omgjort til en digital konferanse. Tittelen var «Humanity at the Crossroads - Contemplative Practice & Artificial Intelligence (AI)/Modern Technologies». Her satte vi søkelyset på en av vår tids viktigste utfordringer. Foreningens æresmedlem, Jon Kabat-Zinn, uttrykte at vi har startet en samtale som må fortsette, og at dette materialet er noe som må videreformidles til mange. De av dere som ikke hadde anledning til å delta kan få tilgang til opptakene for en billig penge. Det anbefales på det varmeste. Digitale plattformer har også åpnet øyene våre for nye måter å treffes på. En gledelig nyhet vedrørende neste år, er at vi starter opp med nettverkssamlinger for dem med interesse for oppmerksomt nærvær - både i arbeidet med egen nærværs- og relasjonskompetanse og barn og unges livsmestring og helse. Foreningens tidligere leder, Anne Sælebakke, har tatt initiativ til dette. En annen gledelig nyhet er at vi starter opp med månedlige veiledede meditasjoner, hvor vi har mulighet til å treffes på Zoom for å meditere sammen. Mer informasjon om begge disse tingene kommer om ikke så lenge. 

 

Ønsker dere alle en fortsatt god jul, et riktig godt nytt år, og alle gode ønsker for videre praktisering og formidling av oppmerksomt nærvær.

 

Beste hilsen,
Tor Magne Handeland