Julehilsen 2021

Tor Magne Handeland, leder av Mindfulness Norge, har skrevet en julehilsen med betraktninger rundt ventetid. Han avslører også noen spennende nyheter for 2022. 

2021-12-13
Tor Magne Handeland

Lenge før det fantes noe som het lysforurensing, og lenge før muligheten til å se en svart stjerneklar himmel om natten var en sjeldenhet, har desember måned vært en tid preget av lengsel og venting. En tid hvor mennesker venter på at solen og lyset skal komme tilbake. Høytidene vi kaller advent og jul ble skapt fordi årstiden har en visdom og en dyp symbolsk mening i seg. Advent er ment å skulle være en tid som gir dybde og emosjonell stabilitet til de dagene av våre liv hvor der ikke er sang, dekorasjoner og blinkende lys som kan trekke oppmerksomheten vår bort ifra livets råhet og sårbarhet. Det er en tid hvor vi i særskilt grad inviteres til å øve opp vår evne til å se i mørket. Det har lenge fascinert meg at det minimum av tid som ofte anbefales for sittende meditasjon, 20-30 minutter, er den tiden det tar for øynene å venne seg til mørket. Som i meditasjon er advent ment å skulle være en tid hvor vi øver oss i å sitte i mørket, både det mørket som omgir meg og det mørket som er inni meg, med en tillit til at lyset kan skinne der. Er det en ting den tiden vi nå lever i bør ha gitt oss en økt bevissthet om, en tid med en verdensomspennende pandemi, så er det viktigheten av evnen til å se i mørket og være i mørket uten å få panikk. 

 

Vi har for lengst gjort om advent til en konsumerende forberedelse og julen til en event strippet for refleksjon. Julen dyttes på oss allerede i oktober. Men hva om julen aldri var ment å skulle være en event, eller noen få dager med feiring, men noe en skal nærme seg langsomt? Hva om advent og jul er ment å skulle være en måned med meditasjon? Hva om advent og jul er ment å skulle være en holdning til livet?  Hva om advent og jul er en tid for dyp lytting, hvor vi lytter oss inn mot de spørsmål som livet stiller oss akkurat nå? Vi har kanskje lært at advent er en ventetid, og vi er kanskje vant med å tenke at det er vi mennesker som passivt venter. Men det går også an å spørre seg selv: Hva er det som venter på meg? Hva eller hvem er det som venter på min respons? For eksempel er det mulig å tenke at jorden, planeten vår også venter. Jeg tror den venter på vår respons på de enorme utfordringene den står oppi, med en global pandemi og klimakrise som to åpenbare eksempler på det. Den stiller oss noen spørsmål og venter på om vi vil samtykke til å være medarbeidere og medskapere av en bærekraftig fremtid. Men det er ikke sikkert du skal svare for raskt. Kanskje bør du sitte en stund kun med spørsmålene og lytte etter hvilke svar som eventuelt stiger opp i deg. Dette er noe av den sevjen, eller beinmarg, om du vil, vi kan hente ut av den spesielle årstiden vi er inne i. 

 

Tusen takk for at du som medlem er med og støtter arbeidet til Mindfulness Norge. Vi håper du har glede og nytte av det, og håper du blir med oss videre. Mange av dere har de siste to årene lengtet etter muligheten til å dra på retrett. I den forbindelse har vi en god nyhet. Neste år, nærmere bestemt 8.-12. juni arrangerer vi en retrett på Hadeland Folkehøgskole. Dette er en anledning til å fordype deg i praksis, enten du har litt eller mye erfaring med meditasjon. Instruktører blir Michael de Vibe, Anne Sælebakke og Maja Thune. Vi åpner opp for påmelding i januar. Det er 40 plasser og første kvinne/mann til mølla, så følg med! Merk dere også datoen 2. april. Da planlegger vi et digitalt seminar med fokus på selvmedfølelse. Vi gleder oss over at vi dette året har opprettholdt nettverket for dem som er spesielt opptatt av feltet barn og unge. Vi retter en stor takk til Anne Sælebakke som med all sin erfaring har holdt tak i dette, og til alle dere som har delt og bidratt. Interessen har vært stor. Neste samling blir 16. februar. Vi planlegger også å få etablert et tilsvarende nettverk for dem som er interessert i viktigheten av oppmerksomt nærvær i arbeidslivet. La meg også nevne at vi fortsetter med Månedens Mindfulnessmeditasjon (MMM), et månedlig tilbud hvor vi kan møtes på Zoom og bli veiledet i meditasjoner og andre nærværsøvelser. Planlagte datoer for disse er 13. januar, 10. februar, 10. mars, 7. april, 12. mai og 9. juni. Har du ideér, ønsker eller spørsmål til foreningen, så hører vi mer enn gjerne fra deg. 

 

Ønsker deg en fortsatt fin adventstid, en fredelig jul og godt nytt år!

 

Beste hilsen,

Tor Magne Handeland
Leder av Mindfulness Norge