Medlemsbrev juni 2017 - Mindfulness relatert til spising

Irene Kingswick, lederen for Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS), skriver om tankene og visjonene for Norgesbesøket av av Jan Chosen Bays og Char Wilkins. De to har en årrekke jobbet med minfulness relatert til spising. 

2017-06-09
torbjornsandvik

Vi kan lære mye av å bli nysgjerrige på og utforske vårt forhold til mat. For stadig flere mennesker blir det vanskelig å helt enkelt nyte mat, og for et økende antall mennesker leder forholdet til mat til helseproblemer. En som har jobbet en årrekke med mindfulness relatert til spising er Jan Chozen Bays. Sammen med sin kollega, Char Wilkins, takket hun nylig ja til en invitasjon om å komme til Norge for å dele sin kunnskap. Det er den landsdekkende organisasjonen ROS (Rådgivning om spiseforstyrrelser) som har invitert dem, og jeg har vært så heldig å få Irene Kingswick, lederen for ROS, til å skrive litt om tankene og visjonene for dette besøket. Håper mange av dere lar dere inspirere.

Tor Magne Handeland
(Leder av Mindfulness Norge)

 

Mindful Eating – Conscious Living til Norge.

Visste du at det finnes 9 ulike sulter? Øye, berøring, lukt, hørsel, munn, mage, celle, hode, sinn og hjertesult. Kan kunnskap og bevisstgjøring av disse være en viktig bidragsyter mot fedmeepedemien vårt samfunn nå står ovenfor?

Barnelege og Zen mester Jan Chozen Bays møtte klinisk sosionom og MBSR lærer Char Wilkins i 2006 da de begge var del av styret til «The center of Mindful Eating» i USA. Sammen etablerte de utdannelsen ME-CL, Mindful eating – Conscious Living for profesjonelle som arbeider med mennesker som har et utfordrende forhold kropp, mat og følelser. Dr. Jan Chozen Bays har undervist i Mindful Eating i over 30 år og er forfatter av boken «Mindful Eating: Re-discovering a Joyful and Healthy Relationship with Food» som er oversatt til 10 forskjellige språk og dannergrunnlaget for selve utdannelsen.

Mange kan nok tenke «atter en ny tilnærming som profiterer på mindfulnessbølgen», og jeg må ærlig innrømme at jeg var noe spent på utdannelsen jeg skulle begynne på i Belgia tidligere i år.

Mindful eating

Mindful eating innebærer å rette full oppmerksomhet til opplevelsen av å spise og drikke, både i og utenfor kroppen. Vi tar hensyn til farger, lukter, teksturer, smaker, temperaturer og til og med lyder (knase!) av maten vår. Vi legger merke til kroppsopplevelsen. Hvor i kroppen føler vi sult? Hvor føler vi oss tilfredse? Hva føles halvfullt, eller tre fjerdedeler fullt?

Vi legger også merke til sinnet. Mens vi unngår fordømmelse eller kritikk, legger vi merke til når sinnet blir distrahert, og trekker oss bort fra full oppmerksomhet på hva vi spiser eller drikker. Vi legger merke til impulser som oppstår etter at vi har tatt noe å drikke eller spise: å lese en bok, slå på TVen, ringe noen, eller surfe på nettet. Vi merker oss impulsen for så å vende tilbake til maten.

Vi legger merke til hvordan spising påvirker humøret og hvordan følelser som for eksempel angst påvirker vår spising. Gradvis gjenvinner vi følelsen av letthet og frihet med å spise som vi hadde i barndommen.

Som leder av den landsdekkende organisasjonen ROS – Rådgiving om spiseforstyrrelser - har jeg i mange år vært på utkikk etter metoder som kan hjelpe de mange som har et anstrengt forhold til kropp, mat og følelser. Stadig flere nordmenn opplever at forholdet til mat kompliseres og stadig oftere spiser man av andre grunner enn fysisk sult. Det handler om å regulere ubehagelige følelser og en indre uro. Hos enkelte har evnen til å skille mellom fysisk og følelsesmessig sult nærmest forsvunnet.

Spiseforstyrrelser er mer enn bare anorexia. I følge verdens helseorganisasjon WHO står vi ovenfor en enorm fedmeepedemi i Europa innen år 2030. WHO tror at så mange som tre fjerdedeler av alle norske menn vil være overvektige innen 2030. 20-30 % av disse har diagnosekriterier for overspisningslidelse.

Det er blant annet disse urovekkende tallene som gjør at ROS nå ønsker å invitere mindfulness instruktører i Norge med på en slags felles dugnad.

Det finnes ingen god behandling for de mange med overspisingsproblematikk. Stadig flere barn blir overvektige. Ett av tre barn mellom seks og ni år i Europa er nå enten overvektige eller fete, og ingen ser løsningen på gåten. Det er her jeg har stor tro ME-CL konseptet.

Jeg ble svært begeistret for programmet og opplevde selv å få en langt dypere innsikt i mitt eget forhold til adferd knyttet til mat og det å spise. Mat er dessverre for mange knyttet til alt for mange regler. Vi blir overøst med forskning og andre ekspertråd som tydelig predikerer hva vi bør og ikke bør spise. Dette skaper en indre uro og usikkerhet som gjør at tillit til egen kropp forsvinner. Matglede og matro forsvinner fra livene våre med store negative konsekvenser. Som Jon Kabat-Zinn selv skriver i forordet til boken «Mindful Eating – A guide to Rediscovering  a Healthy and Joyful relationship with Food» ;

«Og med en stor og noen ganger nærmest besatt opptatthet av helse og hva vi spiser, i vår nye industrialiserte verden, er det lett å falle inn i en bestemt form for «ernæringsperfeksjonisme», noe som gjør det vanskelig å bare nyte mat og alle de sosiale funksjonene som inngår rundt det å forberede, sosialisere og feire livets mirakler og det  livsgrunnlag vi alle er en del av og som vi er avhengige av».

Mitt ønske er derfor å kunne bidra til at vi her i Norge skal kunne etablere en motvekt til alle disse reglene og «burdene» knyttet til mat. Et verktøy som lærer oss å skjelne mellom de ulike sulter og setter oss i stand til å ha tillit til de signaler vår egen kropp kommuniserer.  At flest mulig kan få oppleve matglede og matro igjen – noe dette programmet ønsker å tilrettelegge for.

Dette resulterte i at jeg inviterte Char og Jan til Norge for å kunne tilby utdannelsen til flest mulig, noe de nylig har takket ja til.  For mer informasjon om prosjektet benytt deg av linken under:

http://nettros.no/mindfuleating/

Ønsker dere alle en riktig mindful sommer

Irene Kingswick

Aktiviteter

20.05.2021
Online-guidet meditasjon med Wenche Mårvik Winnerkvist

18:00 - 19:00

Zoom

09.06.2021
Årsmøte i Mindfulness Norge 2021

18:00 - 19:30

Zoom