Julehilsen fra Mindfulness Norge

Tor Magne Handeland, Leder av Mindfulness Norge, har en julehilsen til Mindfulness Norge sine medlemmer. 

2017-12-22
Tor Magne Handeland

Føl barnet inni deg

I denne julehilsenen skal du få en nærværsøvelse av meg: Flere ganger i løpet av dagen, så ofte som du kan, lukk øynene og plasser hånden ved hjertet et lite øyeblikk. Kan du legge merke til barnet inni deg? Hva tenker dette barnet? Hva føler det? Hva ser det?

Det har nylig vært utdeling av Nobels fredspris. Jeg glemmer aldri Kailash Satyarthi, vinner av prisen i 2014. Han fikk kongelige, statskvinner og statsmenn, politikere og artister, og sikkert mange TV-tittere også, til å utføre denne øvelsen da han holdt sin tale i Oslo rådhus. Han gjorde det igjen i sin appell under fredspriskonserten i Oslo Spektrum. Denne enkle nærværsøvelsen ser ut til å ha en sentral plass i hans arbeide som har to udiskuterbare mål: Å gjenvinne barndommen og friheten til barn som har mistet disse. 

Vi ble alle født inn i denne verden som barn. Selv om vi har blitt voksne, så har vi alle barnet, med alle dets utviklingsstadier og med sine spesielle perspektiver på livet, fremdeles i oss. Vi kan ikke få tilbake vår barndom, men mange gamle og nye visdomstradisjoner har alltid hevdet viktigheten av og muligheten for å leve i nærhet og berøring med barnet i oss. Vi kan glede oss over det barnet vi var, og vi kan sørge over det barnet vi aldri fikk anledning til å være, og samtidig kan vi erfare på utallige konkrete måter at barnet fremdeles lever i oss. 

I sin tale sa Satyarthi: «Du og jeg lever i en tid preget av rask globalisering. Vi er koblet til hverandre via høyhastighetsinternett. Vi utveksler varer og tjenester i et felles, globalt marked. Hver eneste dag går det tusenvis av fly som forbinder oss med alle verdenshjørner. Men det finnes én alvorlig svikt i disse forbindelsene. Det er mangelen på medfølelse. La oss innpode og omdanne den individuelle medfølelsen til en global bevegelse. La oss globalisere medfølelse. Ikke en passiv medfølelse, men en medfølelse som forandrer verden og fører til rettferdighet, likhet og frihet.»

Medfølelse kan defineres som evnen til å føle en annens smerte, og samtidig kjenne på et ønske og en motivasjon for å gjøre noe med den. Barns fremtid, og dermed også jordens fremtid, er avhengig av at mennesker forenes gjennom en globalisert medfølelse. Øvelsen med å føle barnet i oss er en velprøvd metode hvor virkningen ofte er at medfølelse og ømhet vekkes til live og kultiveres i oss. Sirkelen for medfølelse kan også utvides og tøyes til å inkludere, ikke bare våre nærmeste, men alt og alle.

Verden forenes også gjennom medfølelse for barn. «Dersom vi kan føle barnet som lever i oss, blir verden et annerledes sted», sa Satyarthi. Han sa også at en globalisert medfølelse, en transformerende medfølelse, en bevegelse som kan skape fred, frihet og rettferdighet, er noe hver og en av oss kan frembringe, som en impuls innenifra, dersom vi er i stand til å føle barnet inni oss. På den måten viser han oss også sammenhengen mellom det store bildet og disse små, radikalt enkle mindfulnessøvelsene, mellom samfunnsengasjement og en vár oppmerksomhet på vårt eget indre liv. Jeg kan ikke tenke meg en bedre øvelse å ta med seg inn i julen.

Ønsker dere alle en fredfull jul!

Beste hilsen,
Tor Magne Handeland  

 

Aktiviteter

Ingen aktiviteter tilgjengelig for øyeblikket