Kronikk: At the Heart of Mindfulness - Stille retreat i Italia for MBSR instruktører

Jeg har akkurat avsluttet min stille retreat her i Italia og tenkte derfor å skrive noen ferske beskrivelser av min opplevelse – forhåpentligvis til inspirasjon for noen av dere.

2018-11-06
Irene Kingswick

At the Heart of Mindfulness - Stille retreat i Italia for MBSR instruktører
- Arrangør Motus Mundi - Senter for mindfulness i Italia ledet av Franco Cucchio

Både tittelen og stedet hvor den 5 eller 7 dagers lange retreaten skulle holde sted traff meg dypt. Dypt nok til at jeg uten å blunke gir avkall på årets om ikke tiårets konferanse i Bergen "Emotion revolution" som jeg ett år i forveien hadde sikret meg plass til. Klosteret San Marco hvor retreaten fant sted er fra 1400-tallet. Stillheten her er til å ta og føle på og gjorde et dypt inntrykk på samtlige deltakere. Vil du se bilder fra klosteret og området rundt kan du klikke deg inn her: http://www.termesalesiani.it/sanmarco/

Arrangøren Motus Mundi, er et av fem godkjente mindfulness sentre gjennom Center for mindfulness i USA. Franco Cucchio grunnla senteret for 10 år siden og har de siste fem årene arrangert ulike stille retreat i Italia. Motus Mundi tilbyr nå også godkjente MBSR instruktør utdannelser på en øy utenfor Venezia. Instruktørutdannelsen foregår på Italiensk med direkte oversettelse til engelsk via høretelefoner. 

Jeg deltok på en 7 dagers stille retreat hvor Chiara - en ung talentfull tibetansk - italiensk oversetter nå oversatte fra italiensk til engelsk. Jeg var i utgangspunktet noe skeptisk til hvordan dette ville påvirke retreaten. Svaret for meg var positivt. Først og fremst fordi Chiara er Chiara. Ydmyk, åpen, innsiktsfull, dyp og så uendelig mye mer med et stort hjerte. Det var trolig ikke uten grunn Franco hadde spurt Chiara om å påta seg oppgaven. Hun har gjennom mange år oversatt retreater for tibetanske munker som besøker Italia.

Enhver retreat gir verdifulle innsikter. Denne gang er det blant annet en stor takknemlighet til Franco for måten han igjen og igjen tar oss tilbake til de små, nære og såkalt enkle ting. Som i alle fall jeg ikke kan få nok påminnelser om. Det hele handler om å sanse. Ta på veggene, bildene, gresset – hva sier det deg – hva sanser du? Det å gjennomføre hver meditasjonsøkt uten å streve, ønske alt velkommen, utforske, møte oss selv med mer vennlighet. Guidingen var mange ganger helt «spot on» - som om jeg var naken og han snakket akkurat til det som foregikk i meg der og da. Noe av det som kanskje krydret det hele ekstra var Francos lekenhet og humor. Det var en samklang fra hjerte til hjerte. Francos visdom ble oversatt med den dypeste respekt og «perfeksjonisme» men som rett som det var brast ut i lettere hysteriske latterutbrudd. Latteren smittet raskt og effektivt. Som om rommet ble tilført ekstra oksygen som gjorde det lettere å puste. Alt ble lettere. Uten at jeg helt der og da, forstod hvordan dette påvirket prosessen min og andres, (ut i fra deling siste dagen) førte latterutbruddene med seg noe befriende og gledefylt.

Når jeg nå sitter her på mitt lille hotellrom i klosteret etter endt retreat kjenner jeg på en boblende og energisk følelse samtidig fylt med en indre ro. Med andre ord er jeg svært fornøyd med mitt opphold her i Italia. Jeg har hatt den glede av å kunne tilbringe 3 dager før retreaten og en dag etter retreaten i denne fantastiske bygningen. Når det er sagt var møte mitt med klosterbygningen en ganske annen da jeg ankom stedet sent en lørdagskveld. Jeg var den eneste som ankom så tidlig og stedet var tydeligvis ikke helt klart for gjester. Ingen plener var klippet, en del ting var umalt og uferdig. Gangene og rommet mitt var helt mørke og jeg kunne bare ikke forstå at dette var samme sted som jeg hadde sett på nettet. Min indre kritiker jobbet på høygir og fant rikelig med grunner til at jeg absolutt ikke kunne bo her i 12 dager. Klosterhotellet samarbeider med et annet mer moderne hotell 100 meter lenger bort. Jeg tok fort bena fatt for å sjekke mulighetene for å bli forflyttet. Resepsjonisten var verdens hyggeligste men mente det var best jeg sov den første natten i mitt mørke klosterom så skulle vi finne en løsning søndagsmorgen. Når jeg bare hadde fått sovet noen gode nattetimer og våknet opp uthvilt og klar for en ny dag, forstod jeg fort at jeg skulle absolutt ikke flytte fra dette historiske bygget med den mest fantastiske stillheten manifestert i enhver vegg og i ethvert gulv! Jeg kunne ikke annet enn å le av mine primadonnanykker og ba ydmykt om unnskyldning for mine anklager om at de fremstilte det hele litt vel glamorøst online. Når jeg nå ser gjennom bildene på nettsiden gjenkjenner jeg absolutt alt. En solid påminnelse om livets evige skapelsesprosess hvor ingenting varer evig men tvert imot – er under en evig forandringsprosess.

Så med en følelse av #heartfulness, #ydmykhet, #glede, #space og stor takknemlighet skal jeg nå tilbringe min siste kveld i alle fall for denne gang i denne stille, nærmest kjærlighetsfylte atmosfæren her bare en times kjøretur fra Venezia.

Med ønske om en riktig god og mindful vinter til dere alle.

Irene Kingswick
Padova – Italia – 24.04.2018

Aktiviteter

Ingen aktiviteter tilgjengelig for øyeblikket