Julehilsen 2018

Tor Magne Handeland (leder av Mindfulness Norge) undrer seg over julens magiske kraft og virkning på oss i denne julehilsenen. 

2018-12-20
torbjornsandvik

Det er underlig, men julen ser ikke ut til å gå av mote. Den har fremdeles sin magiske kraft og virkning på oss. Over hele den vestlige verden slår hjerteslagene litt lettere i denne høytiden. Mennesker blir både mer generøse og romantiske enn de vanligvis pleier å være. Julehøytiden griper og varmer vår vestlige bevissthet mer enn noen annen tid på året. Dette reiser spørsmålet: Hvorfor er det slik? Det kan være vel verdt å undre seg over hva det er ved denne høytiden som skaper øyeblikk av omtenksomhet, gavmildhet og barnlig begeistring? Hva er det som på en så kraftfull måte bringer frem drømmer om fred og håp i vår bevissthet? 

Det finnes sikkert flere svar på dette spørsmålet, men en del av svaret henger helt sikkert sammen med den årstiden vi befinner oss i. Julen kommer på den mørkeste tiden av året, når vi lengter etter at solen skal snu og drive vinterens mørke tilbake. Kanskje er vi fremdeles i berøring med, i det minste ubevisst, de grunnleggende redslene som preget våre forgjengere, som hver vinter fryktet at solen skulle forsvinne for alltid, og som derfor var grepet av en dyp følelse av utrygghet og angst. En stor del av julehøytiden er i hvert fall preget av myter og symboler om lys som bryter mørkets krefter. Mer enn noen annen tid på året omgir vi oss med lys. Vi tenner stearinlys, fyrer opp i peisen og konkurrerer med naboene våre om hvem som har mest lyst på busker, trær og husfasader. 

Selvfølgelig gjelder ikke dette alle. Julegleden er aldri universell. For noen blir det julen formidler aldri sant. For dem blir julehøytiden kun en vond påminner om den vanskelige situasjonen de selv befinner seg i. Bildet av familier som sitter rundt dekkede bord, og som går smilende rundt et pyntet juletre, forsterker ensomheten til dem som ikke har en familie. Alt fokuset på familiekos, hjemmehygge og harmoni fører lett til at de betente sår som finnes i våre mellommenneskelige relasjoner blir så veldig tydelige. Mange kjenner på trangen til å synge «glade jul, elendige jul» når de hører den kjente julesalmen, og ser i grunnen kun fram til å få hele jula overstått. 

For en del år siden var jeg på rundreise i Tyrkia, og sør i landet besøkte jeg et museum i byen Attalia (Antalya), en by som i dag kanskje er mest kjent for turisme, soling og bading. I en glassmonter, på burgunderrød fløyel, lå det et mangelfullt sett med tenner, og på skiltet stod det: Tennene til St. Nicholas. St. Nicholas er som kjent opphavet til vår tids Santa Claus, eller Julenissen, som vi kaller ham på norsk, og han har fått sin egen merkedag, den 6. desember. Tennene bar helt klart preg av å være mer enn seksten hundre år gamle. Om tennene i virkeligheten har tilhørt St. Nicholas er nok høyst tvilsomt, men det sier jeg sjelden noe om siden jeg liker å skryte av at jeg har bilde av tennene til den opprinnelige Julenissen. Det som forblir en tankevekker for meg når det gjelder St. Nicholas, er at denne mannen, som er blitt et av de viktigste symbolene på gavmildhet, ga bort gaver i hemmelighet. Nysgjerrig på å teste effekten av denne formen for gavmildhet?  Du kan for eksempel starte med noe smått. 

Neste gang du bestiller noe i «drive in» hos McDonald’s, bestill en kaffe eller en is til bilen som kommer bak deg, og kjør derfra før du blir oppdaget. Hvordan føles det? Ikke så verst? Der finnes også en type gavmildhet som til og med forskning viser er langt mer effektfull, lyser langt mer opp og har langt flere ringvirkninger blant oss mennesker enn tradisjonell gaveutveksling har. Det er den gavmildheten som i et sitat beskrives slik: Du gir lite når du bare gir av dine eiendeler. Først når du gir av deg selv, gir du virkelig noe. Den største gaven vi kan gi en annen er vårt eget nærvær. Er det mulig i møte med denne julen å sette en intensjon, en intensjon om å praktisere og bevare et åpent sinn, et åpent hjerte, og en åpen og mottakelig kropp? Når disse sidene ved oss er åpne på en og samme tid, oppstår denne helt påtakelige erfaringen som vi kaller nærvær. Og den merkes. Den merkes både hos den som mottar og den som gir. Det kan være gjennom det å strekke ut en hjelpende hånd til en du ikke kjenner. Det kan skje i møte med en utfordrende og vanskelig samtale rundt middagsbordet. Mulighetene vil by seg.

En viktig påminnelse. Vi åpner opp for påmelding til neste års retretter den første uken i januar, så følg med. Her kan det være lurt å være tidlig ute med å melde seg på.

Ønsker dere alle en riktig god jul!  

Tor Magne Handeland
Leder av Mindfulness Norge

Aktiviteter

Ingen aktiviteter tilgjengelig for øyeblikket