[email protected]


Logo
Bli medlem
Kontakt oss

Oversiktsartikkel - Oppmerksomt nærvær i arbeid med barn & unge

Forfatter: Mindfulness Norge

21. oktober 2024

Forside
News article image

Video-opptak og nedlastbare PDF'er fra online-samlingene for deg som er interessert i oppmerksomt nærvær i arbeid med barn & unge.

Barn & unge- video-opptak av samling 10 - 22.april 2024

h
ttps://youtu.be/hBcYk1nia6I

Bidrag samling 10:

1.Kan babyer lære oss empati?
Notodden kommune har innført programmene 
Roots of Empathy i alle 4. klassene, og nå også Seeds of Empathy i 5 barnehager, for å fremme empati blant barn og unge. På den måten håper vi å styrke barn og unges sosiale og emosjonelle kompetanse og på sikt øke folkehelsen. Programmene bruker babyer og foreldre som besøker klasser og barnehager gjennom skoleåret.

Åshild Bergstøl er virksomhetsleder ved helsestasjonen på Notodden, og prosjektleder. Hun delte førte gang om prosjektet i november 2021. Etter kort å ha presentert programmet, vil hun si noe om effekter så langt. Hun vil også si noe om forskningen på opplegget. Hen er også opptatt av hvordan få med flere kommuner videre.

2.Eg er meg og du er deg.
Rapport fra et folkehelseprosjekt i alle barnehager og skoler i Vinje kommune.

Ved Elisabeth Haagensen og Astrid Marie Kvaal. De vil også si noe om hvordan det går med prosjektet nå når de har gått over til ordinær drift. Michael de Vibe vil lede en samtale om evalueringsrapporten, som er skrevet etter 3 år med prosjektet. Vi i nettverket i Mindfulness Norge har fulgt dette prosjektet siden vi startet opp samlingene i 2020. Og er spent på hvordan det går nå.

Elisabeth er barne- og ungdomsfysioterapeut. Hun har vært fagansvarlig i prosjektet gjennom hele prosjektperioden, og har etterutdanning i Livsmestring, relasjonskompetanse og oppmerksomt nærvær ved RBUP. Astrid er sykepleier med mastergrad i helsefremmende arbeid og etterutdanning i prosessevaluering. Hun har vært ansvarlig for intern prosessevaluering gjennom hele prosjektperioden.

3.Værekraft. 
Kevin løftet fram begrepet værekraft i sitt bidrag om Indre bærekraft på nettverkssamlingen i høst. Anne tar opp tråden og deler noen tanker om dette begrepet. Deltakerne inviteres til dialog.

Nedlastbare PDF'er fra samling 10 - 22.april 2024:

-Evalueringarapport 1 - Eg er meg - Du er deg
-Evalueringsrapport del 2 - Eg er meg - Du er deg
-
Presentasjon - Kan babyer lære empati?


Barn & unge- video-opptak av samling 9 - 23.oktober 2023

https://youtu.be/q4OO_UVOgA4

Bidrag til samling 9
Velkommen. Felles landingsøvelse ved Anne Sælebakke, som leder nettverkssamlingen.

2. Mindfulness i skolen. Malika Kemp vil dele erfaringer med implementering av mindfulness i skoledagen på Svarttjern skole, en 1.-3.trinnsskole. Skolen ligger på Romsås i bydel Grorud, Oslo. Malika jobber som ressurslærer og opplever at korte økter med mindfulness kan bidra til at elevene blir mer oppmerksomme og rolige i en ellers hektisk hverdag. 

3. Introduksjon til de indre bærekraftsmålene Inner Development Goals, (IDG) https://www.innerdevelopmentgoals.org/
I 2015 ga FNs bærekraftsmål oss en omfattende plan for en bærekraftig verden innen 2030. Fremgangen skjer imidlertid ikke raskt nok. Dette er bakgrunnen for The Inner Development Goals, en non-profit, åpen organisasjon som har til hensikt å hjelpe oss med å utvikle de kollektive indre ferdighetene og egenskapene som trengs for å overvinne våre globale utfordringer, bevege oss mot en bedre verden. Mindfulness er en sentral del av verktøykassen, som for øvrig er under utvikling. 

- Kevin Reeder forteller om essensen i de indre bærekraftsmålene og utviklingen av IDG nettverket i Norge. 
- Michael de Vibe vil ta for seg hvorledes han oppfatter at metodene for å oppnå målene i IDG har blitt utviklet, og deres relasjon til forskning. 
- Anne Sælebakke vil dele erfaringer fra IDG Summit 2023 i Stockholm, og trekke trådene fra IDG til arbeidet med barn og unge. 
- Kevin avslutter med en øvelse som fokuserer på de indre bærekraftsmålene

Nedlastbare PDF'er fra samling 9 - 23.oktober 2023:
IDG evidence base - ved Michael de VibeIDG - Værekraft ved Kevin Reeder


Barn & unge - video-opptak av samling 8 - 21. mars 2023

https://youtu.be/cCFpbS_18rI

Bidrag til samling 8:
Velkommen. Felles landingsøvelse ved Anne Sælebakke, som leder nettverkssamlingen.

1) Call to Care. Pilotprosjekt ved barneskole 2015-2017.
Finansiert av Mind&Life Institute, organisert og evaluert av RBUP Sør og Øst. Hva lærte vi? Hvilke erfaringer er viktig å bringe videre? Ved prosjektlederne Anne Grethe Brandtzæg og Anne Sælebakke. Anne Sælebakke er koordinator for nettverkssamlingene. Hun er forfatter av to bøker om nærvær og relasjonskompetanse i arbeidet med barn og unge, og jobber til daglig med undervisning, veiledning og terapi. Anne Grethe Brandtzæg er utdannet mindfulness-lærer MBSR, psykoterapeut NARM og coach, og har klientpraksis i Oslo. Hun jobbet sammen med Anne Sælebakke over en ti-års periode med pilotprosjekter basert på mindfulness/nærværstrening i skole og barnehage. Ved RBUP bygde de opp og ledet en etterutdanning i livsmestring, oppmerksomt nærvær og relasjonskompetanse for samme målgruppe (2013-2020). Anne Grethes bakgrunn forøvrig er fra HR og prosjektarbeid.

I etterkant av online-samlingen blir kursheftet delt med deltakerne.

2) Gjennomgang av forskning fra Danmark på bruk av Oppmerksomt nærvær i lærerutdanningen og for ferdig utdannende lærere.
Ved Michael de Vibe, allmennlege, familieterapeut og mindfulness forsker.

3) En bedre verden. Nyopprettet norsk stiftelse.
Søk midler til prosjekter innen nærvær og empati. Ved Mari Aanonsen m.fl. Vi presenterer oss, forteller om stiftelsens visjon, målgruppe og søknadsprosess. Tid for spørsmål. Søknadsfrist 1. mars og 1.september. Link til nettside:
https://www.enbedreverden.no

Nedlastbare PDF'er fra samling 8 - 21.mars 2023:
- Gjennomgang av forskning fra Danmark på bruk av Oppmerksomt nærvær i lærerutdanningen og for ferdig utdannende lærere. (PDF)
- Call to Care - Et pilotprosjekt (PDF)
- A Call to Care - Kurshefte fra prosjektet (PDF)


Barn & unge - video-opptak av samling 7 - 19. oktober 2022

https://youtu.be/dxmDQ2OFBC0

Bidrag til samling 7:
1. Velkommen. Felles landingsøvelse ved Anne Sælebakke, som leder nettverkssamlingen.

2. Mindfulness i media: «Studie slakter mindfulness», Klassekampen 8.august 2022.
Anne Sælebakke og Michael de Vibe imøtegår kritikken. Michael ser nærmere på hva studien faktisk viser.

3. Eg er meg og du er deg – livsmeistring og nærværstrening for barn.
Prosjektet ble første gang presentert på en av de første nettverkssamlingene våren 2021. Nå, halvannet år senere, vil prosjektleder Kari Omdal Tveito oppdatere oss: «Vi vil seie noko om korleis prosjektet har utvikla seg dei siste åra, med tanke på utviding av målgrupper og erfaringar med tverrfagleg arbeid i kommunen for å sikre ein raud tråd gjennom oppveksten til barn i Vinje».

4. DEN KONTEMPLATIVE PAUSEN - Trening i oppmerksomt nærvær i skole og utdanning.
Ny bok av Christian Egge. Han er lærer og forfatter, og har i mange år interessert seg for betydningen av et meditativt/kontemplativt element i skole og utdanning. Hans engasjement i organisasjonen Mind & Life Institute i USA og Europa har vært betydningsfullt for dette bokprosjektet. Forfatteren vil bli intervjuet av Michael de Vibe.

Nedlastbare PDF'er fra samling 7 - 27.april 2022:
- Myriade prosjektet 19.10.22 - Michael de Vibe.pdf
- Presentasjon 19.10.22 Eg er meg og du er deg Vinje kommune - Kari Omdal Tveito.pdf


Barn & unge - video-opptak av samling 6 - 27. april 2022

https://youtu.be/oUqYojISpEU

Bidrag til samling 6:
1. Anne Sælebakke holder sammen på programmet og vil åpne nettverkssamlingen med en øvelse.

2. Berit Østerås: Oppmerksomt nærvær som personleg kompetanse i fysioterapi (utdanningen).
Berit er fysioterapeut, over 20 års erfaring frå klinisk praksis, relativt mykje og i aukande grad med barn og unge. Master i klinisk helsevitenskap, ph.d. i psykologi. Fagutvikling og forsking mykje innanfor langvarige (smerte)problematikkar og samansette plagar hos barn og unge. Førsteamanuensis ved NTNU med undervising på bachelor (fysioterapi) og master. Ulike utdanningar, kurs og liknande innanfor mindfulness/ oppmerksamt nærvær, som har vore ein viktig del av livet i ca. 20 år.

3. Litz Katharina Baardsen Akervold: Oppmerksomt nærvær som profesjonell praksis - i skole og arbeidshverdag.
Litz er adjunkt med tillegg, med fagene tysk, drama og psykologi på videregående skole. I tillegg er hun en av flere initiativtakere til KRAFT-prosjektet etter videreutdanning i psykologi. Se KRAFT minidokumentar 2015 - YouTube. Som lærer er hun veldig engasjert i elevens helhetlige læringskompetanse, elevmedvirkning og livsmestring i skolen. Samtidig er hun opptatt av prestasjonsmotivasjon. Som medmenneske er hun opptatt av å få inn mindfulness/oppmerksomhetstrening inn i administrasjon, helse og utdanning. For tiden er hun masterstudent i erfaringsbasert spesialpedagogikk på NTNU

4. Arild Bjørndal og Michael de Vibe: Hva trenger barn og unge i dagens samfunn.
Arild er samfunnsmedisiner og har arbeidet i ulike lederstillinger i helsetjenesten (sist som leder for RBUP) og som professor. Han ble opptatt av meditasjon etter ha hørt på Dalai Lama i Chateu Neuf en gang på 90-tallet. Det tok imidlertid tid å få etablert en egen praksis. Det hjalp å treffe Michael de Vibe, og de to har også jobbet sammen om forskning og fagutvikling. Arild arbeider nå med barn og unges oppvekst i en internasjonal organisasjon (CEI), og som frivillig i Forandringsfabrikken og på Uroskolen.
Michael er allmennlege, familieterapeut og mindfulness forsker. Han har praktisert mindfulness i mange år, og er opptatt av hvordan vi kan skape balanse i vår praksis.

Nedlastbare PDF'er fra samling 6 - 27.april 2022:
Oppmerksomt nærvær som profesjonell praksis - Litz Akervold.pdf
Oppmerksomt nærvær i profesjonsutdanningen for fysioterapi - Berit Østerås.pdf


Barn & unge video-opptak av samling 5 - 16.februar 2022
https://youtu.be/aKmOITEeKoA

Bidrag til samling 5: 1. Anne Sælebakke vil åpne nettverkssamlingen med en øvelse på 10-15 minutter. Den knytter hun til det hun vil snakke om etter øvelsen: Femkanten og den treenige hjernen. Nøkler i arbeidet med oppmerksomt nærvær for barn og unge. Refleksjonsgrupper, tilbakemeldinger og spørsmål i etterkant av Annes bidrag.

2. Michael de Vibe tar utgangspunkt i et oppslag på http://psykologisk.no/ om at Mindfulness ikke virker utenom helsetjenesten basert på en kunnskapsoversikt. Stemmer dette, eller er det en skjev fremstilling av studien. I tillegg vil han gå gjennom en annen studie av mindfulness for lærere. I etterkant blir det tid til refleksjon og spørsmål.

Refleksjoner og delinger fra deltakerne om egne erfaringer med oppmerksomt nærvær, både personlig og profesjonelt.

Nedlastbare PDF'er fra samling 5 - 16.februar 2022:
Forskning på effekt av MBI i utdanning.pdf
Oppmerksomt nærvær, femkanten og den treenige hjernen.pdf


Barn & unge - video-opptak av samling 4 - 24.november 2021
https://youtu.be/VejeQFHegOc

Bidrag til samling 4: 1. Inger Kirstine Hartwig, pedagog og Nina Cecilie Spurkeland, sosionom vil presentere TAVARE, et opplæringsprogram som de har utviklet. TAVARE tilbyr skolepersonell innføring i ON, og opplæring i å ta i bruk ON i skolen. Målet er å øke skolepersonells nærværskompetanse, og å gi veiledning til hvordan de kan bruke denne kompetansen i møte med elevene. De vil formidle tilblivelsen av og innholdet i programmet, samt elevers og læreres erfaringer ved to videregående skoler i Bergen.

2. Guro Kristin Gjøsdal er høgskolelektor ved Nynorsksenteret, Høgskulen i Volda. Hun vil formidle litt om lesemetoden shared reading og hvilken sammenheng den har med oppmerksomt nærvær. Hun vil også dele med oss hvordan hun lager tverrfaglige undervisningsopplegg i 1. – 7. trinnet basert på nynorsk litteratur, som har oppmerksomt nærvær som perspektiv. Guro er opptatt av estetiske læringsprosesser, interkulturell pedagogikk og læreplanen LK20. Hun er opptatt av kommunikasjon og dialog som brobygger.

3. Åshild Bergstøl er virksomhetsleder ved helsestasjonen på Notodden. Hun vil fortelle om prosjektet Roots of Empathy, et empatibyggende program i grunnskolen som Notodden kommune fra 2019 har fått støtte til å prøve ut. Programmet er utviklet av Mary Gordon og har vunnet mange priser, se: www.rootsofempathy.org. Roots of Empathy er rangert som en av de ledende globale innovasjonene innen opplæring av HundrED.org, flere år på rad! Åshild vil fortelle mer om dette, hvordan de fikk det i gang på Notodden, erfaringene så langt, og hvordan andre kommuner kan bli med.

4. Eva Høijord Skaug er lektor i idretts- og kroppsøvingsfag og jobber på Greveskogen videregående skole i Tønsberg. Hun vil dele fra sin autoetnografiske masteroppgave som beskriver en lærers opplevelser og erfaringer i interaksjon med elevene hvor læreren bruker følelser som profesjonskunnskap. For å bruke følelser som profesjonskunnskap i det pedagogiske arbeidet er det viktig at læreren er oppmerksom og refleksiv sin egen og elevenes verbale- og nonverbale kommunikasjon. Eva brenner for viktigheten av at vi som lærere skaper en relasjon med elevene preget av empati, sympati, forståelse, tydelighet, ærlighet og trygghet. Fremlegget har som mål å sette søkelyset på følelser som profesjonskunnskap ved å presentere egne opplevelser, samt utfordre deltakerne til å hente frem og se på sine erfaringer knyttet til tematikken.

Anne Sælebakke binder det hele sammen. Mellom bidragene er det rom for spørsmål og kommentarer.

Nedlastbare PDF'er fra samling 4 - 24.november 2021:
Følelser i spill - Følelse og refleksjonsarbeid i skolen.pdf
Oppmerksamt nærvær i nynorskopplæringa_PDF.pdf
Roots of Empathy.pdf
Ta vare.pdf


Barn & unge - video-opptak av samling 3 - 29.september 2021
https://youtu.be/gn72APGdsj8

Bidrag til samling 3:
1. Kjersti Tharaldsen. Førsteamanuensis ved Læringsmiljøsenteret, avdeling Stavanger. Hun vil snakke om oppmerksomt nærvær som del av universelt mestringstiltak i ungdomsskolen. Så vil hun vise til den siste publikasjon om mindfulness som del av sosial og emosjonell kompetanse for å mestre faglig stress i skolen. Til slutt vil hun si noe om undervisningsopplegget ROBUST og tiltakets stimulering av sosiale og emosjonelle kompetanser på ungdomstrinnet. Det går i gang nå i høst. Mer info om ROBUST finnes på https://www.uis.no/robust.

2. Gjermund Abrahamsen Wik, folkehelsekoordinator i Alta kommune og Ole Henning Sommerfelt, styreleder i Drømmen om det gode, vil presentere bruk av livsmestringskurs basert stillhet og mindfulness i skoler i Alta kommune. De vil formidle innretningen på programmet og læreres og elevers erfaringer.

3. Alfhild Loftesnes. Lektor ved Tvedestrand Videregående skole, i blant annet norsk. Hun tok utdanningen Oppmerksomt nærvær som profesjonell praksis 2014-2015, og vil dele litt om sine erfaringer med å bruke oppmerksomt nærvær for egen del og litt om formidlingen av dette til elever.

4. Michael de Vibe fortsetter sin gjennomgang av sentral forskning på effekten av å trene nærvær, empati og relasjonskompetanse i arbeidet med barn og unge.

Nedlastbare PDF'er fra samling 3 - 29.september 2021:
- Oppmersomt nærvær for ungdom i en skolekontekst - Kjersti Tharaldsen.pdf
- Forskning på effekt av MBI i utdanning - Michael de Vibe.pdf
- Livsmestring i Altaskolen - Ole Henning Sommerfelt & Gjermund Abrahamsen Wik.pdf


Barn & unge - video-opptak av samling 2 - 22.april 2021
https://youtu.be/LWZtxOC6zh8

Bidrag til samling 2:
1. Kristin Emilie W. Bjørndal, 1.amanuensis ved lærerutdanningen UiT, som vil presentere antologien Skape rom for folkehelse og livsmestring i skole og lærerutdanning. Oppmerksomt nærvær er en tilnærming i flere av kapitlene. Hun vil også komme inn på viktigheten av å fremme lærerstudenters relasjonskompetanse.

2. Hilde Vrangsagen er daglig leder i Lia barnehage på Kongsvinger. Hun og en kollega vil dele sine erfaringer med oppmerksomt nærvær og livsstyrketrening i hele organisasjonen, både for de ansatte og barna gjennom15 år.

3. Michael de Vibe fortsetter sin gjennomgang av sentral forskning på effekten av å trene nærvær, empati og relasjonskompetanse innen utdanningssektoren.

4. Anne Sælebakke vil, med utgangspunkt i det tverrfaglige kunnskapsfeltet hun beskrev på første nettverkssamling, presentere modellen femkanten og grunnprinsippene i treningen av nærvær, empati og relasjonskompetanse.


Barn & unge - video-opptak av samling 1 - 10.februar 2021
https://youtu.be/fpUKfGl5hYk

Bidrag til samling 1: 1. Anne Sælebakke vil gi et overblikk over det tverrfaglige og forskningsbaserte fagfeltet Nærvær, empati og relasjonskompetanse. Her inngår oppmerksomt nærvær som trening av fagpersoners relasjonskompetanse og egenomsorg, samt som ledd i barn og unges sosiale og emosjonelle utvikling, dvs. den erfaringsbaserte siden av livsmestring.

2. Michael de Vibe går gjennom sentral forskning på effekten av å trene nærvær, empati og relasjonskompetanse innen utdanningssektoren.

3. Nedvin Huskovic vil dele sine erfaringer med Oppmerksomt nærvær og mental styrketrening for elever ved Kvadraturen videregående skole i Kristiansand. Det tilbys som del av kroppsøvingstimene i form av 3 ulike kurs: et dynamisk med konsentrasjonsøvelser og rolige bevegelser, et mer meditativt med stille øvelser og litteratur om emnet, et om håndtering av tanker og følelser.

4. Kari Omdal Tveito og kollegar i Vinje kommune deltar i program for folkehelsearbeid med prosjektet Eg er meg og du er deg – livsmeistring og nærværstrening for barn. De ønsker at nærværstrening skal bli en integrert del av oppveksten til barn i Vinje, og vil dele sine erfaringer så langt. Alle barnehager og skoler i kommunen deltar i prosjektet.